dinsdag, september 09, 2008

Extraatje voor verloskundige in achterstandswijk

AMSTERDAM - Verloskundigen mogen met ingang van het nieuwe jaar 23 procent extra declareren voor het verlenen van zorg aan vrouwen in achterstandswijken.
Met de toeslag kunnen zij maatregelen nemen om hun veiligheid te vergroten, zoals het inhuren van taxi- en beveiligingsbedrijven of in zee gaan met een huisartsenpraktijk. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag bekendgemaakt.
Ongerustheid over de persoonlijke veiligheid van verloskundigen en hoge babysterfte in achterstandswijken zijn redenen voor het extra geld. Zo schetsten diverse media begin dit jaar een beeld van de hachelijke omstandigheden waarin verloskundigen in achterstandswijken hun werk vaak moeten doen.
De babysterfte in Rotterdam behoort tot de hoogste in Nederland, omdat vroedvrouwen er soms niet op huisbezoek durven gaan. In het televisieprogramma EénVandaag zei een verloskundige in februari dat ze te maken heeft met woningen die erg onhygiënisch zijn.
De toeslag wordt ook ingevoerd omdat de werkbelasting in achterstandswijken groter is dan die in de 'reguliere praktijk'. Klink is de maatregel overeengekomen met de Nederlandse Zorgautoriteit, na overleg met de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen.
De Tweede Kamer had in een spoeddebat al aangedrongen op een hoger tarief voor verloskundigen in achterstandswijken.
Dinsdag vroegen CDA en ChristenUnie zich tijdens het vragenuurtje af of het extra geld alleen voor veiligheid is of ook voor meer zorg rond de bevalling. Zo zou er meer tijd nodig zijn bij vrouwen die niet goed Nederlands spreken, zei CU-Kamerlid Esmé Wiegman.
Klink stelde dat verloskundigen zelf kunnen bepalen waarvoor ze de tariefsverhoging inzetten. Dat de problemen in achterstandswijken volledig op het conto te schrijven zijn van allochtonen, zoals de PVV aanvoerde, ging er bij de minister niet in.
(Bron)

Geen opmerkingen: