dinsdag, september 09, 2008

Google beperkt bewaartermijn persoonsgegevens

AMSTERDAM - Google gaat persoonlijke informatie over de zoekopdrachten van gebruikers voortaan na negen maanden anonimiseren. Dat schrijft het bedrijf in een brief aan de Europese privacywaakhond Article 29.
De zoekmachine slaat van zijn gebruikers onder andere het zogenoemde ip-adres op, een unieke cijferreeks die een computer op internet identificeert. Vorig jaar beperkte Google de bewaartermijn van die informatie na kritiek van privacyorganisaties al tot achttien maanden. Daarvoor werden de gegevens voor onbepaalde tijd opgeslagen.
Volgens Peter Fleischer, bij Google verantwoordelijk voor privacy, loopt het bedrijf daarmee voorop. Andere grote zoekmachines slaan de informatie langer op. Concurrent Yahoo zou de informatie 13 maanden bewaren, en Microsoft 18 maanden.
Volgens Google is de informatie van belang onder meer van belang om spam en malware te bestrijden. Ook dienen de gegevens om fraude op te sporen bij het gebruik van Googles advertentieprogramma AdWords.
Bovendien zegt Google de gegevens te bewaren om zijn zoektechnologie te verbeteren. Uit een ip-adres kan bijvoorbeeld grofweg worden afgeleid waar een gebruiker zich bevindt. Aan de hand van die informatie kan Google relevantere resultaten leveren. Zo zal een Brit in het algemeen met 'football' een andere sport bedoelen dan een Amerikaan.
Met de verdere beperking van de bewaartermijn zwicht Google voor de druk van de Europese privacywerkgroep Article 29, die zelf aandrong op een bewaartermjn van zes maanden.
De werkgroep had Google bovendien gevraagd om gebruikers duidelijkere toegang te geven tot informatie over zijn privacybeleid. Daartoe zette het bedrijf onlangs al link op zijn voorpagina, naar een uitgebreide uitleg over de omgang van Google met persoonlijke gegevens.
Google zegt in een bericht op het bedrijfsweblog dat de aanpassing een compromis betekent tussen privacy enerzijds, en beveiliging en innovatie anderzijds.
Aanvankelijk meende het bedrijf dat de nadelen van een verdere beperking van de bewaartermijn te groot waren. Google zegt nu echter technologische vooruitgang te hebben geboekt die een kortere opslagtermijn mogelijk maken.
De door Article 29 gesuggereerde zes maanden zou echter te kort zijn.
Het bedrijf kondigde tegelijk een aanpassing aan aan het privacybeleid van Google Suggest. Die dienst doet live zoeksuggesties aan gebruikers aan de hand van de zoektermen die ze intikken. Daartoe wordt iedere toetsaanslag naar de servers van Google gestuurd. Wie 'ham' begint te typen, krijgt een dropdownmenu te zien met bijvoorbeeld 'hamster', 'hamlappen' en 'hamlet'.
De toetsaanslagen worden doorgaans niet bewaard, maar om de dienst te verbeteren slaat Google een willekeurige 2 procent van de gegevens wel op. Daarop kreeg het bedrijf de laatste dagen veel kritiek, omdat Google Suggest standaard is opgenomen in Chrome, een nieuwe webbrowser die Google vorige week lanceerde. Ook Firefox biedt de functionaliteit aan.
Google heeft nu toegezegd de opgeslagen informatie van Google Suggest voortaan binnen 24 uur te zullen verwijderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: