vrijdag, september 12, 2008

'Nieuw soort regeringsgeweld in Darfur'

DEN HAAG - Het Sudanese regeringsleger gebruikt een nieuw soort geweld in de regio Darfur. Zo is in augustus het vluchtelingenkamp Kalma overvallen. Er werden granaten tussen de burgers gegooid en militairen "schoten midden in de gezinnen". Er vielen "tientallen doden".
Dit heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) vrijdag gezegd tegen het ANP. De Argentijn onderzoekt oorlogsmisdaden in Darfur in opdracht van de VN-Veiligheidsraad.
Het Sudanese regeringsleger en Arabische milities vechten er al jaren tegen zwarte rebellen en maken veel slachtoffers onder de burgerbevolking.
Tot nu toe gebruikte het Sudanese regeringsleger volgens Moreno vooral verkrachting en honger als genocidaal wapen tegen de ontheemden in de kampen. Hij onderzoekt of het bij de massaslachting van Kalma om een geïsoleerd incident gaat of om een nieuw patroon.
Kalma is een van de grootste vluchtelingenkampen van Darfur. Er wonen ongeveer 80.000 mensen die door het confict ontheemd zijn geraakt.
Moreno maakte in juli bekend dat volgens hem president Omar al-Bashir van Sudan moet worden berecht wegens genocide. Hij heeft toen zijn bewijsmateriaal ter bevestiging voorgelegd aan de rechters van een van de Kamers van Vooronderzoek van het ICC. Hij heeft er sindsdien niets van gehoord. De drie rechters zijn momenteel dan ook nog druk bezig met andere zaken.
De afgelopen tijd waren er in de pers berichten opgedoken dat de rechters in oktober een besluit zouden nemen inzake Bashir. Maar Moreno wijst erop dat er in de ICC-regels geen termijn staat waarbinnen de rechters moeten beslissen. Het kan volgens hem tot volgend jaar duren voordat er een besluit is over Bashir, mede gelet op de hoeveelheid materiaal dat hij aan de rechters heeft voorgelegd.
Die kunnen te zijner tijd besluiten een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Bashir. Het zou de eerste keer zijn dat een internationaal hof een zittend staatshoofd in staat van beschuldiging stelt wegens volkenmoord.
(Bron)

Geen opmerkingen: