zaterdag, september 13, 2008

Boete voor ouders die probleemkind niet aanpakken

DEN HAAG - Ouders die voortdurend weigeren hun probleemkind beter op te voeden, kunnen financieel worden gekort. Het kabinet wil de wet veranderen zodat deze onverschillige ouders een bestuurlijke boete kunnen krijgen. Ook kan de kinderbijslag straks worden opgeschort.
Dat blijkt uit een brief die de ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Ze kondigen daarin een harde aanpak aan van kinderen onder de twaalf jaar die op straat rondhangen en overlast veroorzaken.
Het gaat vaak om jonge jongens die samen met hun oudere broers of vrienden voor problemen zorgen. "Het zijn de eerste vingeroefeningen voor later crimineel gedrag", zei Hirsch Ballin vrijdag in een toelichting. De politie moet de probleemkinderen van straat kunnen halen en hen thuisbrengen.
De politie moet de ouders van het kind dat over de scheef gaat, aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Als het kind daarna opnieuw overlast veroorzaakt, wordt Bureau Jeugdzorg ingeschakeld.
Weigeren de ouders hulp, dan kan het kind onder toezicht worden gesteld of krijgt het gezin verplicht opvoedingsondersteuning.
Alle jongeren onder de twaalf die met de politie in aanraking komen, worden vanaf volgend jaar landelijk geregistreerd. Dat moet meer inzicht geven in de omvang en de kenmerken van deze groep.
Hirsch Ballin had afgelopen voorjaar al aangekondigd dat hij met een wetswijziging zou komen om zogenoemde 12-minners die overlast veroorzaken van straat te kunnen plukken.
"Het zijn kinderen die nog zo jong zijn dat er heel veel kansen liggen om een andere wending te geven aan hun leven. Die kansen moeten we bieden", schrijven Hirsch Ballin en Rouvoet in hun brief.
(Bron)

En het helpt als een gezin in totaal minder te besteden heeft? Ik betwijfel het.

Geen opmerkingen: