donderdag, september 11, 2008

Polen wil in 2011 euro invoeren

WARSCHAU - Polen wil in 2011 zijn nationale munt, de zloty, inwisselen voor de euro. De Poolse minister-president Donald Tusk zei woensdag dat zijn regering de verantwoordelijkheid op zich neemt om het land in 2011 de eurozone in te loodsen.
Om de euro te mogen invoeren moeten landen aan bepaalde criteria voldoen. Zo mag het begrotingstekort niet te groot zijn en moet de inflatie in bedwang zijn. Het Poolse begrotingstekort zal naar verwachting in 2009 onder de 1,3 procent uitkomen.
Volgens het zogeheten Stabiliteitspact mag het begrotingstekort van landen binnen de Europese Unie niet boven de 3 procent uitkomen. Dit voorjaar was het begrotingstekort van Polen nog te groot.
De Poolse regering rekent erop dat de inflatie komend jaar uitkomt op 2,9 procent. Volgens leden van Poolse centrale bank zal het land tot 2011 een restrictief rentebeleid moeten voeren om aan de inflatie-eisen te voldoen.
Polen kwam in 2004 bij de Europese Unie. Het land is met ongeveer 39 miljoen inwoners de grootste nieuwe lidstaat. Sinds dat jaar is de Unie met twaalf landen uitgebreid. Van de groep nieuwkomers hebben Cyprus, Malta en Sloveniƫ sindsdien de euro ingevoerd.
(Bron)

Lijkt me niet guunstig voor al die Poolse werkers hier.

Geen opmerkingen: