vrijdag, september 12, 2008

Muur van water bedreigt Texas

GALVESTON - De Amerikaanse staat Texas wacht met angst en beven op de komst van orkaan Ike.
Weerkundigen verwachten dat de storm met windsnelheden tot 178 kilometer per uur (categorie 3) vrijdagavond laat of zaterdagmorgen vroeg aan land zal komen in de buurt van het eiland Galveston.
De kust van Texas werd uren voordat de storm aan land komt al geteisterd door hoogwater en navenant hoge golven. Het zou gaan om de zwaarste storm die Texas treft in een halve eeuw.
Honderdduizenden burgers hebben inmiddels de waarschuwingen van de autoriteiten opgevolgd en zijn laag gelegen delen van Texas ontvlucht. Er zijn echter ook mensen die hun huis barricaderen en hopen dat de gevolgen van de storm zullen meevallen.
Zo negeerde een kwart van de bevolking van Galveston (58.000 inwoners) waarschuwingen dat ze om het leven zullen komen als ze in de stad blijven.
De baai van Galveston ligt ongeveer 40 kilometer van de miljoenenstad Houston. De weerkundigen verwachten dat Ike ook in deze stad verwoestingen zal aanrichten.
Het dodental op Cuba als gevolg van de orkaan Ike is opgelopen tot zeven. De krant Granma heeft vrijdag de dood van twee mannen van 55 en van een van 53 gemeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: