vrijdag, januari 27, 2006

Bijna honderd Belgische veebedrijven geblokkeerd

BRUSSEL/DEN HAAG - Het Belgische federale voedselagentschap FAVV heeft vrijdag uit voorzorg 96 varkens- en pluimveebedrijven geblokkeerd wegens mogelijke dioxinevervuiling. Dat heeft het FAVV gemeld naar aanleiding van de recente dioxinevervuiling die in Nederland is aangetroffen. Zulke maatregelen in Nederland blijven voorlopig uit.
Onderzoek heeft aangetoond dat de vervuiling in Nederland niet direct afkomstig is van het bedrijf Profat uit Deinze, de opvolger van de firma Verkest, die in 1999 het grote dioxineschandaal veroorzaakte dat premier Dehaene de kop kostte. De vervuiling zou zijn veroorzaakt door het bedrijf PB Gelatins uit Vilvoorde, dat inmiddels ook is geblokkeerd en dat de besmetting heeft toegegeven. Maar bij controles zouden nooit vreemde waarden zijn gevonden.
Directeur Van Elsacker van PB Gelatins heeft geen idee wat de oorzaak van de vervuiling is. PB Gelatins heeft het vet geleverd aan Profat, dat het vervolgens heeft doorverkocht aan het mengvoederbedrijf O. Bouman in het Brabantse Andel, waar de vervuiling aan het licht is gekomen. Het bedrijf in Vilvoorde is een dochteronderneming van het concern Tessenderlo Chemie, dat beenderen en huiden verwerkt.
Aanvankelijk vermoedde het FAVV dat er sprake zou kunnen zijn van een besmetting bij twee Belgische bedrijven. Inmiddels zijn echter 64 varkenshouderijen en 32 pluimveebedrijven afgesloten. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit in Den Haag heeft Profat in Nederland alleen aan Bouman diervoedergrondstof geleverd. De eerste onderzoeksresultaten van de monsters vet bevestigen dat er te veel dioxine in zat, maar de overschrijdingen zijn bij lange na niet zo groot als in 1999 in België, aldus een VWA-woordvoerster.
Vaststaat nu ook dat het eten van vlees van varkens die 'dioxinevoer' hebben gekregen, niet gevaarlijk is. Wetenschappelijk onderzoek door de VWA heeft dat aangetoond, aldus de woordvoerster. Er worden nog meer monsters onderzocht, Begin volgende week komen de uitslagen.
Aan hoeveel bedrijven Bouman precies heeft geleverd, staat nog niet vast. Het bedrijf uit Andel heeft zijn afnemers wel geïnformeerd. Van blokkades zoals in België is geen sprake. De sector heeft eigen maatregelen genomen, namelijk dat producten en dieren van bedrijven die met Bouman te maken hebben gehad, gedurende het VWA-onderzoek op het bedrijf blijven en niet in de voedselketen terechtkomen.
(Bron)

Als het eten van dat vlees niet gevaarlijk is, waar is al die drukte dan om? Dan zou je toch gaan denken dat het misschien niet helemaal volstrekt onschuldig is.

Geen opmerkingen: