zaterdag, januari 28, 2006

Alarmsysteem voor chauffeurs

NOORDWIJK - Het aantal ongevallen met bussen kan in de nabije toekomst afnemen dankzij een nieuwe vinding. Het busbedrijf Beuk touringcars in Noordwijk doet op het moment mee aan een proef waarbij de chauffeur via camera's en sensoren in de gaten wordt gehouden. De apparaten herkennen het als de bestuurder indut en slaan dan alarm.
"Je kunt dan denken aan lichtsignalen, geluiden, vibraties in de bestuurdersstoel en het geleidelijk stopzetten van de brandstoftoevoer", aldus commercieel directeur E. Beuk van het gelijknamige vervoersbedrijf in een reactie op berichtgeving vrijdag in De Telegraaf.
De onderneming voert sinds twee maanden experimenten uit in samenwerking met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Wezep. Onlangs werd een proefopstelling weer gedemonteerd en teruggestuurd naar het NLR. "Die gaan het systeem aanpassen, waarna het opnieuw wordt geïnstalleerd in een van onze touringcars", aldus Beuk uit. "Op termijn moeten de proeven leiden tot een systeem dat op grote schaal kan worden ingevoerd".
In de afgelopen jaren gebeurden er volgens Beuk overigens geen ongevallen met de tachtig bussen waarover zijn onderneming beschikt. De vele regels in Nederlandse en Europese wetgeving hebben er in de afgelopen decennia al voor gezorgd dat het aantal ongevallen met touringcars is afgenomen.
"Toch blijft er altijd risico op een ongeval", zei Beuk. "De regels voor rij- en rusttijden werken goed, maar met name met de nachtelijke buspendels naar Zuid-Europa blijf je een verhoogd risico houden. Dit systeem zorgt ervoor dat de risico's nog verder afnemen".
(Bron)

Geen opmerkingen: