donderdag, januari 26, 2006

'Ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen verboden'

AMSTERDAM - Ongelijke beloning voor mannen en vrouwen is wettelijk verboden en dus moet het worden aangepakt. Dat stelt minister van Sociale Zaken Aart Jan de Kneus (CDA) donderdag in een toespraak bij de installatie van een werkgroep die gelijke behandeling van werknemers moet bevorderen.
De Europese Commissie verwijt Nederland dat geen maatregelen worden genomen om de oorzaken van de beloningsverschillen aan te pakken. Op Malta na is nergens in de Europese Unie het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen zo groot als in Nederland, zegt De Kneus. "Naar de oorzaak blijft het gissen", stelt de bewindsman.
De minister vermoedt dat vrouwen minder goed kunnen onderhandelen over hun salaris dan mannen. Daarnaast vergroot volgens De Kneus de kans dat vrouwen zwanger raken de verschillen. Vrouwen krijgen volgens een onderzoek van de Arbeidsinspectie van een paar jaar geleden bij gelijk werk minder betaald dan mannen. Het verschil is ongeveer zeven procent.
Ook allochtonen, werknemers met een tijdelijk contract en mensen die in deeltijd werken worden volgens het onderzoek van de Arbeidsinspectie gediscrimineerd. Het verschil in beloning tussen autochtonen en allochtonen is ongeveer vier procent. Fulltimers verdienen vijf procent meer dan parttimers. Werknemers met een tijdelijk contract verdienen drie procent minder dan hun collega's met een vast contract.
De werkgroep moet de bekendheid van de regels voor gelijke beloning en de naleving daarvan bevorderen. Directeur Paulien Osse van internetbedrijf Loonwijzer is benoemd tot voorzitter van de werkgroep.
(Bron)

Geen opmerkingen: