woensdag, januari 25, 2006

Plan voor 262 meter hoge toren bij Utrecht

UTRECHT - Als het aan de bedenkers ligt verrijst in Leidsche Rijn in Utrecht het allerhoogste gebouw van Nederland: een 262 meter hoge kantoor- en woontoren. Het ontwerp toont een gebouw dat van onderen enigszins op de voet van de Eiffeltoren lijkt en dat zich aan de top weer splitst in verschillende uitlopers.


Foto: Branimir MediƦ en Pi de Bruijn, de Architekten Cie. | De 'Belle van Zuylen' is zichtbaar in een omtrek van zo'n vijftig kilometer

Het plan past naadloos in het masterplan van Leidsche Rijn Centrum, waarin ruimte is gemaakt voor een superhoog bouwwerk. Een precieze bouwdatum is nog niet vastgesteld. De voorlopige prognose is dat de start van de bouw rond 2008/2009 zal plaatsvinden.
Het plan voor de 'Belle van Zuylen' is een initiatief van ontwikkelaar Burgfonds in nauwe samenwerking met Architekten Cie. De Belle van Zuylen is zichtbaar in een omtrek van zo'n vijftig kilometer. Dat betekent dat zij dagelijks gezien zal worden door zo'n 5 miljoen mensen.
Verantwoordelijk wethouder W. Lenting reageert verheugd: "Dat een ontwikkelaar het aandurft om op eigen risico, zonder overleg met de gemeente, met een dergelijk plan te komen is een absolute onderschrijving van het feit dat we het in Utrecht goed doen."
De hoogste wolkenkrabber van Nederland staat op dit moment in Rotterdam. De woontoren Montevideo is met een hoogte van 152,31 meter net iets hoger dan stadgenoot de Delftse Poort (151,35 m).
(Bron)

Als het op z'n Utrechts gaat, staat er over veel meer jaar dan gedacht een half zo hoge toren waarop als het donker is, reclames worden geprojecteerd.
En zou het woord 'slagschaduw' de bedenkers iets zeggen?

Geen opmerkingen: