vrijdag, januari 27, 2006

Actievoerders bezetten bouwterrein detentieboten

ZAANSTAD - De actiegroep 'Migranten welkom' heeft vrijdag in Zaanstad een bouwterrein bezet waar detentieboten worden gebouwd. Ongeveer vijftig actievoerders hadden zich op de boten in aanbouw verschanst en vastgeketend. Rond 16.00 uur had de Mobiele Eenheid alle actievoerders van het dak van een van de boten afgehaald en afgevoerd. Dat liet een woordvoerder van de groep weten.
Volgens een woordvoerder van het korps Zaanstreek-Waterland is de bezetting vreedzaam verlopen. "Zonder slag of stoot is de actie beƫindigd. Wij hebben 22 personen aangehouden en naar het bureau afgevoerd." De woordvoerder meldde dat de actievoerders geen vernielingen aan de boten hebben gepleegd.
De actie begon rond 06.00 uur. De groep eiste dat de bouwwerkzaamheden stoppen. "Zolang de betrokkenen niet zeggen dat ze stoppen met het bouwen van gevangenissen voor migranten, blijven wij bezetten", aldus de woordvoerder. De actiegroep begrijpt niet dat de gemeente de bouw van het schip losziet van het doel waarvoor de detentieboot gebouwd wordt.
De detentieboten in aanbouw moeten in de toekomst dienst doen als huis van bewaring voor illegale vreemdelingen, die wachten op hun uitzetting. Volgens de actiegroep heeft de verantwoordelijke wethouder H. Egberts toegezegd dat in de detentieboot die in Zaanstad zou blijven, geen uitgeprocedeerde asielzoekers komen. De gemeente zou geen bezwaar hebben tegen de komst van andere vreemdelingen.
Migranten welkom noemt zichzelf een ad hoc actiegroep. De groep voerde eerder actie bij het detentiecentrum op Schiphol en de bajesboten in Rotterdam. De actiegroep zei tevreden te zijn over het verloop van de dag en kondigde meer acties in de toekomst aan.
(Bron)

Geen opmerkingen: