dinsdag, januari 24, 2006

Nederlanders betrokken bij vuurgevecht Afghanistan

DEN HAAG - Nederlandse commando's in het zuiden van Afghanistan zijn afgelopen weekeinde voor het eerst betrokken geweest bij een vuurgevecht. Hierbij overleed een Afghaan en raakten er twee gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers. Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekend.
De Afghaanse gewonden zijn opgenomen in een ziekenhuis in Kandahar. Na het vuurgevecht troffen de commando's een grote hoeveelheid wapens, munitie en drugs aan. Deze worden aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen.
Het incident gebeurde bij het invallen van de duisternis toen een verdacht voertuig inreed op een patrouille van het Special Forces detachement. De patrouille probeerde het voertuig te waarschuwen met lichtsignalen en lichtkogels. Maar de bestuurder van het voertuig reageerde niet, waarop de patrouille waarschuwingsschoten loste. Daarop wijzigde het voertuig van richting en werd vanuit de auto met automatische wapens gericht op de Nederlandse commando's geschoten. Hierop ontstond een vuurgevecht en werd het voertuig tot stoppen werd gedwongen.
De Nederlandse patrouille behoort tot een eenheid van ongeveer 260 militairen die een groot gebied ten zuiden van de stad Kandahar moet controleren. De commando's en mariniers worden ondersteund door Chinook transporthelikopters en zijn sinds medio vorig jaar actief in het gebied. De manschappen richten zich vooral op verkenningen en het vergaren van inlichtingen. Hoewel de operatie werd beschouwd als een van de gevaarlijkste operaties van de afgelopen jaren, bleef het in het controle gebied tot nu toe opvallend rustig en konden de militairen zich ook bezighouden met het slaan van waterputten en de bouw van een school.
Het ministerie van Defensie wilde niet ingaan op de vraag wat er gebeurt met de twee gewonde inzittenden van het voertuig. Wel wordt de Tweede Kamer op korte termijn nader geïnformeerd over het incident.
(Bron)

Geen opmerkingen: