dinsdag, januari 24, 2006

Mogelijk nog meer AIVD-informatie op straat

DEN HAAG - Het is onduidelijk of op dit moment nog meer vertrouwelijke documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het criminele circuit circuleren. Dat heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
Aanleiding daarvoor is de publicatie van staatsgeheimen zaterdag in De Telegraaf over een onderzoek van de BVD, de voorganger van de AIVD, naar de georganiseerde criminaliteit eind jaren negentig en mogelijke corruptie onder politie- en justitiemedewerkers.
De krant heeft de documenten inmiddels aan de geheime dienst teruggegeven. Volgens Remkes is echter onduidelijk of er nog aanvullend materiaal van de BVD/AIVD op straat ligt.
De AIVD en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken hoe en wanneer de vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen. Volgens Remkes is er geen enkele aanwijzing dat de onderzoeksgegevens vanuit de politie of het OM zijn gelekt.
De AIVD vermoedt dat het gaat om een kopie van een werkdossier van de BVD, schrijft de minister. Hij benadrukt dat het vooral documenten zijn met ruwe gegevens uit het onderzoek dat destijds naar geruchten liep. Op basis van deze informatie mogen volgens Remkes geen conclusies worden getrokken.
Hij wijst er verder op dat uiteindelijk uit het BVD-onderzoek niet naar voren is gekomen dat de criminele groep van topcrimineel Mink K. politie- of justitiepersoneel had omgekocht.
De BVD begon het onderzoek destijds naar aanleiding van de vermoedelijke verwevenheid van de onder- en bovenwereld in Nederland en naar hardnekkige verhalen en geruchten dat agenten en justitiemedewerkers werden omgekocht.
Tijdens dat onderzoek stuitte de BVD op de vermoedelijke rol van Mink K. bij grootschalige wapenhandel. Die zou onder meer zijn bestemd voor gewelddadige politieke groeperingen zoals RARA, ETA, IRA en Hezbollah en internationale brandhaarden.
De Tweede Kamer houdt donderdag een spoeddebat over het uitlekken van staatsgeheime documenten.
(Bron)

Geen opmerkingen: