zaterdag, januari 28, 2006

Terugkeerregeling voor 'kansloze' Antilliaanse jongeren

DEN HAAG - Antilliaanse en Arubaanse jongeren die op goed geluk naar Nederland komen maar wegens een gebrek aan opleiding daar geen werk zullen kunnen vinden, kunnen worden teruggestuurd. Het gaat om de groep in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. Voor jongeren die kunnen aantonen dat zij naar Nederland komen voor werk, opleiding, gezinshereniging, vakantie of familiebezoek, geldt deze terugkeerregeling niet.
De regeling is vervat in een conceptwetsvoorstel van minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie). Zij bracht het voorstel zaterdag naar buiten voor consultatie, onder vooral de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap. De 'kansloze' Antilliaanse en Arubaanse jongeren belanden veelal in de criminaliteit.
Volgens het wetsvoorstel krijgt de rechter de mogelijkheid om Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders die zijn veroordeeld voor een ernstig misdrijf terug te sturen. Ook zal voor Antillianen en Arubanen de inburgeringsplicht gelden, behalve als zij aantoonbaar voldoende onderwijs in het Nederlands hebben genoten. Verdonkeremanen wil voorkomen dat de eigen achterstanden van ouders worden overgedragen aan de kinderen.
De minister zei dat zaterdagavond tegen RTL Nieuws. Volgens haar is de maatregel nodig omdat bestaande projecten voor criminele Antilliaanse jongeren onvoldoende succes hebben. De VVD-minister zal haar plan zondag nader toelichten in het RTL-programma Business Class.
Diverse gemeenten in Nederland hebben projecten om Antilliaanse probleemjongeren te begeleiden, maar de jongeren werken daar vaak niet aan mee. De voorgenomen maatregel ondersteunt de Sociale Vormingsplicht die op de Antillen is ingevoerd, maar is daarvan niet afhandelijk, zegt een woordvoerder van Verdonkeremanen. De maatregel is wel gericht op dezelfde doelgroep als die van de Antilliaanse regering. Volgens de minister moet vermeden worden dat de groep kwetsbare jongeren zich onttrekt aan de Sociale Vormingsplicht door naar Nederland af te reizen.
(Bron)

Geen opmerkingen: