donderdag, januari 26, 2006

Verdeelde reacties op briefing Afghanistan-missie

DEN HAAG - De Tweede Kamer is donderdag in een vertrouwelijke briefing bijgepraat over de risico's van de voorgenomen uitzending van 1200 tot 1400 militairen naar het zuiden van Afghanistan. Voor SP-woordvoerder Van Bommel is in ieder geval duidelijk geworden dat er in de beginfase hoofdzakelijk sprake zal zijn van "het verslaan van de tegenstander en niet of nauwelijks van wederopbouw". Hij blijft een overtuigd tegenstander van de missie.
Het VVD-Kamerlid Van Baalen toonde zich ingenomen met de openhartige toelichting van directeur Dedden van de MIVD en de commandant der strijdkrachten generaal Berlijn. "De zaken zijn er zeer helder op geworden en ik ben overtuigd van de militaire haalbaarheid van de missie."
De woordvoerders voor CDA, Ormel, en PvdA, Koenders, hielden zich na afloop op de vlakte. Ormel wilde alleen kwijt dat Defensie "het achterste van zijn tong had laten zien" en hij "niet geschrokken" was door de feiten.
Het D66-Kamerlid Bakker wilde evenmin veel kwijt. Hij had wel wat opgestoken van de briefing, maar zijn ongerustheid was allerminst weggenomen. D66-leider Dittrich voelt zich gesterkt door de twee geheime MIVD-rapporten over de situatie in Uruzgan die hij heeft mogen lezen. Dat zei hij donderdag na afloop van een gastcollege op de Universiteit van Amsterdam.
De fractievoorzitters en de buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer mochten donderdag de twee geheime rapporten van minister Kamp lezen, maar daarover niets naar buiten brengen.
Dittrich wilde inhoudelijk ook niets zeggen over de rapporten, maar hij zei wel dat "de inhoud van de rapporten de D66-stellingname ondersteunt". De fractie is al sinds half december tegen de voorgenomen missie naar het zuiden van Afghanistan, omdat dat gebied nog niet klaar zou zijn voor een wederopbouwmissie.
Dittrich vergeleek in het gastcollege Uruzgan met de Nederlandse missie halverwege de jaren negentig in Srebrenica. "Nederland moet zich niet weer een oorlog in laten rommelen", zei Dittrich tegen de ongeveer 150 studenten.
LPF-woordvoerder Herben zei gesterkt te zijn in zijn opvatting dat er meer lidstaten van de Euopese Unie aan de missie mee moeten doen. Dat kan ook door een financiƫle bijdrage te leveren aan de enorme kosten die Nederland moet maken, zei hij. Voor zijn fractie blijft het "nee tenzij".
GroenLinks-Kamerlid Karimi heeft in de briefing "weinig nieuws gehoord". Ze is nog steeds niet overtuigd dat de Nederlandse missie moet doorgaan. De kans dat ze nog van mening verandert, acht ze klein. "Hoe meer informatie ik krijg, hoe sterker mijn bezwaren worden."
(Bron)

Geen opmerkingen: