dinsdag, januari 24, 2006

Donner wil landelijke registratie graffiti

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) bekijkt of uitingen van graffiti landelijk geregistreerd kunnen worden. Zo kunnen daders, die vaak landelijk actief zijn, beter opgespoord worden. Verder wil hij dat de aanpak van ongewenste muurschilderingen een hogere prioriteit krijgt. Als er ook meer aangifte van wordt gedaan, zullen meer zaken worden opgelost.
Dat schrijft de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer in een reactie op een tienpuntenplan van de Tweede Kamerleden Van Haersma Buma (CDA) en Van Heemst (PvdA). Daarin doen zij voorstellen om het hardnekkige probleem van de graffiti aan te pakken. Donner kan zich daar grotendeels in vinden, schrijft hij mede namens zijn collega's op Binnenlandse Zaken, Verkeer en Waterstaat en VROM.
Volgens deskundigen is een relatief kleine groep graffitispuiters verantwoordelijk voor een groot deel van de totale hoeveelheid bekladdingen. De minister noemt illegale graffiti ontsierend en verloederend en niet passen bij een veilige woonomgeving. Donner zette een stuurgroep aan het werk om uit te zoeken hoe graffiti het best is te voorkomen en te bestrijden.
Veel is al mogelijk. Zo kunnen eigenaren van bekladde panden de kosten van de verwijdering al verhalen op de daders. Ook kunnen gemeenten de eigenaren van panden met graffiti aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun bezit schoon te houden. In de praktijk blijkt dat lastig. Nieuwe verplichtende richtlijnen zouden uitkomst kunnen bieden, denkt Donner.
Volgens de minister is de schade van graffiti aan bouwwerken aanzienlijk. Niet alleen zijn de kosten van het schoonmaken flink, ook worden gebouwen aangetast doordat de muren telkens met chemische middelen bewerkt moeten worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: