dinsdag, januari 24, 2006

'Training in traplopen effectief voor senioren'

AMSTERDAM - Ouderen die oefenen met traplopen en andere dagelijkse activiteiten, zijn effectiever bezig dan senioren die mee doen aan sportprogramma's op televisie als 'Nederland in Beweging'. Dat stelt Paul de Vreede van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, die dinsdag promoveert op een door hem ontwikkeld beweegprogramma voor ouderen.
De spierkrachtoefeningen die vaak in trainingsprogramma's voor ouderen aan bod komen, verbeteren de kracht in armen en benen bij die doelgroep. Maar het effect van oefeningen met alledaagse handelingen als boodschappen doen of simpele oefeningen zoals voorwerpen pakken, houdt volgens De Vreede langer aan. Hij deed onderzoek onder bijna honderd zelfstandig wonende vrouwen, die hij in groepen verdeelde.
De groep die alleen spierkrachttraining deed, had na zes maanden geen profijt meer van de trainingen die zij drie keer per week uitvoerden: de extra spierkracht was verdwenen. De vrouwen die net zo vaak trainden, maar dan met praktische oefeningen zoals traplopen, merkten na een half jaar nog steeds verschil. Zij konden dagelijkse activiteiten makkelijker uitvoeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: