zaterdag, januari 28, 2006

Spanningen in Palestijns gebied lopen op

RAMALLAH - Woedende aanhangers van Fatah hebben zaterdag de Palestijnse parlementsgebouwen in Ramallah en Gaza-stad bezet. Dat meldden ooggetuigen. Zij zijn woest over het enorme verlies dat de partij deze week leed bij de verkiezingen. Die werden gewonnen door de radicale islamitische beweging Hamas.
In Ramallah klommen ongeveer veertig man van de aan Fatah gelieerde militante beweging Al Aqsa Martelaren Brigades op het dak. Zij schoten hun geweren leeg in de lucht. Ongeveer zeshonderd Fatah-activisten en tientallen militanten van de Brigades kwamen samen bij het parlementsgebouw na een demonstratieve optocht door de stad op de Westoever.
Na ongeveer twintig minuten verlieten de bezetters het gebouw en trokken naar de Muqata, het complex waar president Abbas zetelt. Onderweg schreeuwden zij leuzen tegen een coalitieregering met Hamas. Bij de Muqata werden opnieuw schoten gelost en de menigte riep om veranderingen binnen Fatah, maar eiste niet het ontslag van Abbas.
Ook in Gaza-stad werd het parlementsgebouw kortstondig bezet. Hier bestormden politiemannen, veelal mensen van Fatah, het terrein waarbij zij in de lucht vuurden. Zij willen niet dat de islamitische Hamas de verantwoordelijkheid voor de veiligheidstroepen krijgt. Bij gevechten tussen Hamas en Fatah vielen een dag eerder in Gaza-stad zeker acht gewonden.
(Bron)

Geen opmerkingen: