donderdag, januari 26, 2006

Verkoop bestelwagens Nederland ingestort

BRUSSEL - De verkoop van nieuwe bestelwagens is in Nederland vorig jaar met 24,1 procent gedaald tot ruim 65.800. In heel Europa ging de afzet van bestelwagens tot 3,5 ton er juist met 3,3 procent op vooruit. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Europese koepelorganisatie van autoproducenten ACEA.
Volgens de brancheorganisatie RAI Vereniging is de terugval van de bestelautomarkt grotendeels te wijten aan de afschaffing van het grijs kenteken voor particulieren. Die moesten vanaf 1 juli BPM- of aanschafbelasting betalen.
De afzet van middelzware vrachtwagens tot 16 ton trok in Nederland met 0,1 procent aan, tegenover een stijging met 6,4 procent in de hele Europese Unie. De verkoop van zware trucks steeg op de Nederlandse markt met 0,3 procent, tegenover een Europese stijging van 8,1 procent.
In december 2005 steeg de verkoop van zware trucks in Europa zelfs met 46,9 procent. De busverkoop ging er in Nederland met 21,9 procent op vooruit, ongeveer de de sterkste stijging in heel Europa, waar in totaal 1,3 procent meer bussen zijn verkocht.
(Bron)

Geen opmerkingen: