dinsdag, januari 24, 2006

Matige score Nederland op wereldlijst milieubescherming

DEN HAAG - Nederland presteert in vergelijking met andere landen maar matig als het gaat om milieubescherming. Dat bleek dinsdag uit de Milieu Prestatie Index 2006 van de Amerikaanse universiteiten Yale University en het Earth Institute van Columbia University.
Op de wereldwijde lijst, die donderdag in het Zwitserse Davos gepresenteerd wordt, bezet Nederland de 27e plaats. Dat is een plaats net boven de Verenigde Staten dat gezien zijn opstelling inzake bijvoorbeeld het Kyoto Verdrag niet echt bekend staat om zijn vooruitstrevende milieu- en klimaatmaatregelen. In de lijst van de 23 meegetelde Europese landen hoort Nederland met een achttiende plaats bij de hekkensluiters.
Nieuw-Zeeland voert de wereldwijde index aan, gevolgd door Zweden, Finland, Tsjechiƫ en Groot-Brittanniƫ. Deze landen zetten zich met maatregelen en geld "significant" in voor de bescherming van het milieu, aldus de Amerikaanse onderzoekers.
Bij de beoordeling van het milieubeleid hebben de onderzoekers naar de prestaties op verschillende terreinen gekeken. Zo zijn cijfers uitgedeeld voor beleid ten aanzien van gezondheid en milieu, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit en duurzame energie.
Dat de Verenigde Staten nog altijd slecht scoren, vormt volgens de onderzoekers niet alleen een probleem voor de Amerikanen zelf, maar "voor de hele wereld". Zij hopen dat de milieu-index de Amerikanen en hun regeringsleiders wakker zal schudden.
Volgens klimaatspecialist D. Pols van Milieudefensie toont het Yale-rapport keihard aan dat Nederland zijn verantwoordelijkheid op het gebied van milieu verzaakt. "Op alle terreinen zit het Nederlandse milieugedrag in de achterhoede." Pols vindt dat staatssecretaris Van Geel (Milieu) het kabinet moet bewegen om zo snel mogelijk extra beleidsmaatregelen te nemen.
(Bron)

Van Geel vindt het onderzoek niks geloof ik - zo kwam ie tenminste over op het journaal.

Geen opmerkingen: