woensdag, januari 25, 2006

Verdachten cocaïnesmokkel marine aangehouden

AMSTERDAM - De Koninklijke Marechaussee heeft drie personen aangehouden op verdenking van bezit en smokkel van cocaïne die werd aangetroffen op het Nederlandse marinefregat Tjerk Hiddes. De verdachten variëren in leeftijd van 18 tot en met 23 jaar. Dat heeft het Ministerie van Defensie woensdag bekend gemaakt.
Aan boord van de Tjerk Hiddes werd begin december 2005 meerdere kilo's cocaine aangetroffen. Het schip patrouilleerde vier maanden lang in het Caribische gebied in het kader van drugsbestrijding.
De marechaussee wil niet zeggen of de verdachten voor de Koninklijke Marine werken. Ook over de hoeveelheid drugs wil de dienst uit "tactisch" oogpunt nu nog geen mededelingen doen. Wel laat de marechaussee weten meer arrestaties in deze zaak niet uit te sluiten.
Op 6 september kwam het schip naar Curaçao. Behalve met drugsbestrijding in het Caribisch gebied heeft de bemanning zich ook beziggehouden met Kustwacht-taken rond de eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba. In de periode dat de Hiddes in de Cariben was, heeft het geen drugs weten te onderscheppen.
De drugsvondst brengt de Koninklijke Marine ernstig in verlegenheid. Dat gebeurt overigens niet voor het eerst. In 1998 werd een omvangrijke cocaïnesmokkel ontdekt, waarbij mariniers 125 kilo cocaïne hadden gesmokkeld aan boord van Orion-patrouillevliegtuigen. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de drie hoofdverdachten in 2000 tot celstraffen van zeven tot acht jaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: