dinsdag, januari 24, 2006

Metaalindustrie roept om allochtoon personeel

NIEUWEGEIN - De metaalindustrie staat te springen om goed opgeleid personeel. De Koninklijke Metaalunie verwacht dat tot 2010 door de vergrijzing zoveel ouderen de sector verlaten dat er in die jaren een tekort ontstaat van in totaal circa 11.000 werknemers. Om deze duizenden vacatures te vervullen, roept de brancheorganisatie ondernemers op vooral meer allochtonen in dienst te nemen.
"Als mensen maar goed opgeleid zijn, moet het bij ons geen probleem zijn om ze aan het werk te helpen. Eigenlijk kun je stellen dat mensen die nu kiezen voor een technische opleiding, bijna verzekerd zijn van werk de komende jaren", aldus beleidssecretaris onderwijszaken A. van der Leest van de Metaalunie dinsdag. Momenteel werken in de sector ongeveer 135.000 mensen.
Van der Leest noemt de werkloosheid onder allochtone jongeren onacceptabel hoog. Dat komt voor een belangrijk deel door schooluitval op het vmbo. "Dat hangt volgens ons ook samen met verkeerde beroepskeuzes van jongeren, omdat ze geen idee hebben wat er voor werk te doen is."
Zo wordt er volgens Van der Leest in de metaalindustrie vooral gevraagd om monteurs die heel precies werk doen en onder moderne omstandigheden. Daarbij gaat het om de bouw van en het onderhoud aan machines en apparaten onder beschermde omstandigheden. "Het is dan ook helemaal geen vies werk, zoals nogal eens wordt gedacht."
Van der Leest is tevens voorzitter van de stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Metaalbewerking (MOO). Deze maakte dinsdag bekend 16,6 miljoen euro aan Europese ESF-subsidies te krijgen voor de scholing van werknemers in de sector de komende twee jaar. Een deel van dat geld zal volgens Van der Leest ook worden gebruikt om via zogeheten leerwerktrajecten jongeren met onvoldoende technische scholing aan de slag te helpen.
(Bron)

Geen opmerkingen: