donderdag, januari 26, 2006

Zwarte werkster moet legaal aan de slag

AMSTERDAM - De zwarte werkster moet een plek krijgen op de normale arbeidsmarkt. Dit zeggen de werkgevers, werknemers en gemeenten die in de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) zijn vertegenwoordigd donderdag.
De raad heeft op verzoek van de Tweede Kamer twee regelingen ontworpen die een einde moeten maken aan huishoudelijk werk waar de Belastingdienst niets van weet. Volgens de eerste optie mag een hulp in de huishouding belastingvrij ruim vijfhonderd euro verdienen. De opdrachtgever hoeft geen sociale premies af te dragen. Volgens de tweede optie moeten wel premies worden betaald. Deze kosten kan de werkgever aftrekken van de belasting.
Om fraude tegen te gaan moet de werkgever volgens de RWI bij de belasting opgeven hoeveel hij voor huishoudelijke hulp heeft betaald. Gebeurt dit niet, dan vervalt het recht van de regelingen gebruik te maken. Het gaat niet alleen om schoonmaaksters, maar ook om bijvoorbeeld mensen die zorgen voor zieken en mensen die op kinderen passen.
De RWI is een overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De raad doet voorstellen aan de regering op het terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is volgens het overlegorgaan een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: