zondag, januari 22, 2006

Ontvoerders in Nigeria dreigen met raketaanvallen

WARRI - Een groep die zegt de vier buitenlandse medewerkers van Shell in Nigeria te hebben ontvoerd, dreigt met raketaanvallen op olie-installaties. De Mend (Movement for the Emancipation of the Niger Delta), die strijdt voor zelfbestuur van de 14 miljoen mensen tellende Ijaw-stam in de Niger-delta, stuurde het dreigement zaterdag via e-mail naar het Franse persbureau AFP.
De buitenlanders, uit Groot-Brittannië, de VS, Honduras en Bulgarije, werden op 11 januari ontvoerd. Sindsdien zijn al 22 doden gevallen bij aanvallen op westerse oliemaatschappijen in Nigeria, de grootste olieproducent van Afrika.
In de laatste verklaring ontkent de Mend contact te hebben met de Nigeriaanse regering over de vier gijzelaars. De regering had eerder gezegd met de ontvoerders in onderhandeling te zijn. Er zijn echter zeker vijf groeperingen die hebben gezegd over het lot van de gijzelaars te kunnen beslissen.
De vermeende ontvoerders eisen onder meer de vrijlating van twee Ijaw-leiders. "Tot vandaag is nog niet aan onze eisen voldaan", staat in de verklaring die is ondertekend door de tot nu toe onbekende Jomo Gbomo. De Mend kondigt verder aan voortaan ook aanslagen te zullen plegen op tankwagens die de Niger-delta doorkruisen. De chauffeurs daarvan "moeten begrijpen dat ze niet langer veilig zijn".
De Mend heeft de verantwoordelijkheid voor zowel de gijzeling als de aanslagen van de laatste tijd steeds opgeëist via e-mails aan de pers. De herkomst ervan kan niet worden geverifieerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: