maandag, januari 23, 2006

Duitsland in ban van ijzige kou

MOSKOU/WARSCHAU/KOPENHAGEN - De koudegolf die Rusland sinds een week in zijn greep heeft, rukt op richting West-Europa. De Siberische kou leidde in de Scandinavische landen en het midden en oosten van Europa al tot grote problemen. Tientallen mensen kwamen om het leven. Inmiddels heeft de kou ook Duitsland bereikt.
Grote delen van het noorden en oosten van Duitsland gaan sinds zondag onder de ijzige kou gebukt. De Duitse meteorologische dienst Meteomedia registreerde maandagmorgen een temperatuur van min 24,2 graden Celsius in het Beierse Woud. In Saksen werd een temperatuur van 21,8 graden onder het vriespunt gemeten. Ook op het eiland Hiddensee in de Oostzee was het met een temperatuur van min 14,5 graden Celsius ongebruikelijk koud.
In Saksen-Anhalt vroor zondagavond een 74-jarige vrouw dood voor de deur van haar huis. Ze was uitgegleden en kon niet meer overeind komen, aldus de politie. In Salzwedel (noorden) werd het lijk van een 48-jarige man in een weiland gevonden.
In het oosten van Turkije zijn in de nacht van zondag op maandag extreem lage temperaturen gemeten. In de provincie Agri daalde het kwik tot min 31 graden Celsius. In de naburige provincie Erzurum werd een temperatuur van 26 graden Celsius onder het vriespunt gemeten en in Kars aan de grens met Armenië was de laagste temperatuur min 23 graden Celsius. In het noordoosten van Turkije zijn 3700 dorpen na hevige sneeuwval geheel of gedeeltelijk van de buitenwereld afgesloten.
In de Russische hoofdstad Moskou vroren opnieuw mensen dood, waardoor het dodental naar zeker 79 steeg. Het gaat weer harder vriezen, waarbij de temperatuur in de nacht kan dalen tot 32 graden onder nul. Veel mensen kampen ook in hun woning met de koude omdat verwarmingssystemen niet werken of onvoldoende capaciteit hebben.
Polen - waar het tot 31 graden vroor - telde afgelopen weekeinde 21 mensen die doodvroren, zodat in het land sinds het begin van de winter al minstens 144 personen aan de kou bezweken. In Warschau was het zaterdag net zo koud als in Moskou. In het westen van Polen veroorzaakte zware sneeuwval en gladheid grote verkeershinder. Het vliegverkeer op de luchthaven van Gdansk liep forse vertragingen op, evenals het treinverkeer. Veel scholen blijven voorlopig dicht, al openen andere juist hun deuren om de kinderen te verzekeren van een warme maaltijd en een kachel. De autoriteiten hebben burgers opgeroepen boodschappen te halen voor ouderen.
In Oekraïne vielen met temperaturen van ruim 30 graden onder nul zeker acht doden, vooral zwervers en bejaarden. Tientallen mensen zijn met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Scholen en crèches blijven zeker tot donderdag gesloten.
De koudegolf vanuit Siberië leidde ook in Fins Lapland, het gebied in het noorden van het Scandinavische land, voor extreem lage temperaturen. In de gemeente Naruska gaf de thermometer in de nacht van zaterdag op zondag min 40,8 graden aan.
In Noorwegen raakten ongeveer driehonderd huizen beschadigd, 13.000 huishoudens moesten het zonder stroom stellen. Ook elders konden treinen niet meer rijden en bleven veerboten liggen.
Vluchten moesten worden geannuleerd. Door ijsvorming werd in Denemarken de brug over de Grote Belt een paar keer voor het verkeer afgesloten, waardoor de wegverbinding Duitsland-Kopenhagen was onderbroken. Honderden automobilisten moesten de nacht in hun auto doorbrengen.
Niet alleen Europa en het Aziatische deel van Rusland, ook Japan is in de ban van het Siberische winterweer. Ongeveer 10.000 passagiers brachten de nacht van zaterdag op zondag wegens geannuleerde vluchten door op een luchthaven in Tokio.
(Bron)

Geen opmerkingen: