zondag, januari 22, 2006

Schipholteam onderschept cocaïne in bagagekelder

SCHIPHOL - Het Schipholteam van de marechaussee en de douane heeft twee koffers met ieder twintig kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde vrijdag in de bagagekelder van de luchthaven, zei een woordvoerder van de marechaussee zondag. Er zijn nog geen verdachten voor deze drugssmokkel aangehouden.
Volgens de zegsman gaat het om een zeer grote hoeveelheid voor deze smokkelmethode. De drugs zaten in twee metalen koffers.
Sommige criminelen denken dat door dit soort koffers te gebruiken, drugs niet worden opgemerkt door honden of een scanner. "Ten onrechte, benadrukt de marechaussee."
Medewerkers van bagagekelders zijn in het verleden al vaker voorwerp van onderzoek geweest. Er zijn daar al vaak aanhoudingen onder het personeel geweest. Zo werden in februari vorig jaar elf KLM-medewerkers op Schiphol aangehouden, omdat ze betrokken waren bij de invoer van cocaïne via de luchthaven. Ze bleken koffers met drugs uit de bagagestroom te halen, waarna ze de drugs in (rug)tassen en soms dozen naar buiten brachten. Deze manier van smokkelen staat bekend als de zogenoemde airbag-methode.
In november vorig jaar werd een hele bagagekelder op de luchthaven hermetisch afgesloten en onderzocht op criminele activiteiten. Toen werden er overigens geen illegale zaken aangetroffen. Dit soort acties worden echter in de toekomst meer gehouden. Dat is volgens de marechaussee ook noodzakelijk om drugssmokkel via de bagagekelders van Schiphol tegen te gaan.
In oktober werd besloten de tienduizenden werknemers die in het beveiligde deel van Schiphol komen, vaker te gaan screenen. De beslissing daartoe werd genomen na de grote juwelenroof in februari. Op een beveiligd platform van de luchthaven werd toen voor ongeveer 75 miljoen euro aan diamanten en juwelen gestolen.
(Bron)

Geen opmerkingen: